Zoeken in deze blog

dinsdag 5 november 2013

Een echte!

Al meer dan een half jaar struin ik dagelijks 10 minuten het web af naar een Rofco.

Een Rofco? Ja een Rofco, in ons geval een 78 kg zware steenoven in het formaat "kleine koelkast".

Onze gewone keukenoven had het soms wat zwaar met al die ambitieuze bakprojecten. Stoom, tegels, grind, het ging allemaal wel en soms met heerlijk resultaat, maar optimaal? Mwoah.

Vooral het feit dat ik een hele zaterdagmorgen spendeerde om precies 2 broodjes te maken, dat ging op den duur niet werken. Wat blijkt, de serieuze hobbybakker heeft een Rofco.

Er is een Belgische firma die in diverse maten ovens maakt met daarin 5 cm dikke chamottestenen, robuust RVS aan de buitenzijde en duurzame verwarmingselementen aan de binnenzijde. In deze dikke stenen blijft de hitte goed opgeslagen. Als je bij een keukenoven de deur opentrekt, ben je zo 40 graden temperatuur kwijt. En juist in de eerste fase van het bakken is die temperatuur heel belangrijk.

Maar om voor de hobby nu even ongeveer 2000 euro's op tafel te leggen voor een nieuwe, dat ging ook wat te ver. Helaas zijn ze tweedehands nogal gewild en dus schaars of (te) duur. Dus dan maar zoeken en geduld hebben.

Deze komt uit Belgie, uit het pittoresque Bottelare. Samen met mijn zwager er heen gereden, bewonderd, betaald en weer naar huis. Toch wel aardig groot in de woonkamer, er moet maar wat kinderspeelgoedopslagmiddel wijken. Des avonds op de bank werd er al druk gefilosofeerd over werktafels, opslagruimte, nieuwe groepen in de meterkast etc.

Het apparaat trekt ongeveer 3,1 kWh stroom, dus dat moest eerst even geregeld worden. Gelukkig heb ik een buurman die in die wereld actief is, dus Fred lag zaterdagmorgen op z'n buik m'n oven aan te sluiten.

Maandagavond was het eindelijk zover, aan en gaan. De Kitchenaid knarste onder ongewoon grote hoeveelheden deeg z'n rondjes en een stoffig luchtje steeg op uit de Rofco, want lang niet gebruikt. Ik was zowaar een beetje zenuwachtig, want zoveel deeg heb ik nog nooit in een keer afgebakken.

Alles gereed, deeg gestort, ingesneden, plantenspuit klaar, alles in de oven geschoven, gauw water op de wanden spuiten voor stoom, deur dicht en door het veel te kleine kijkgaatje ademloos gluren. In een woord GEWELDIG.

De mooiste ovenrijs ooit, goudbruin, krokant, allemaal even mooi en lekker. Buurman Fred moest er gewoon van glunderen toen hij als dank mijn allermooiste en allereerste Rofcobroodje in ontvangst nam.Een B30, drie bakvlakken, maximaal 12 broden van 750 gram... Maandagavond, helemaal happy!


Zijn ze niet mooi?

2 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd met je Rofco!
  De resultaten zien er inderdaad prachtig uit. Je ruikt ze bijna...
  Geweldige site, mooie foto's, je zou er zin in krijgen.
  We blijven uiteraard beschikbaar als smaakpanel!

  M&A

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is nog zoveel te experimenteren dat ik het smaakpanel hard nodig zal hebben...

   Verwijderen