Zoeken in deze blog

dinsdag 25 november 2014

Aardappelbrood

Dit weekend maar weer eens wat geprobeerd. De klassiekers bak ik met grote regelmaat en gaan grif op. Maar altijd het zelfde bakken gaat vervelen. Om dat voor te zijn wilde ik eens wat met aardappel bakken.

Ik heb wat gespeurd op het web voor wat suggesties van een geschikt recept.

Op ploetzblog.de kwam ik een verwijzing tegen van een ruig ogend aardappelbrood. Daar hou ik van!

Recept?

Voordeeg:
200 gram water
200 gram bloem
2 gram gist

Hoofddeeg:
Voordeeg
1200 gram geschilde, kruimige aardappels
1000 gram bloem
10 gram gist
25 gram zout
40 gram olijfolie
60 gram aardappelwater


Maken:
Meng 12 uur van tevoren het voordeeg en laat op kamertemperatuur staan.

De volgende dag de aardappels schillen, 1200 gram afwegen, in gelijke, niet te kleine stukken snijden. Zet net onder met koud water, leg een deksel op de pan en kook gaar. Check met de punt van een mesje de gaarheid. Giet af, bewaar een deel van het aardappelwater. Prak de aardappels kapot met een stamper en laat goed uitwasemen en afkoelen.

Doe het voordeeg in de mengkom, voeg de afgekoelde aardappels, de bloem, de olie, de gist en het aardappelwater toe. Draai rustig in 2 minuten tot een homogeen deeg. Voeg nu de gist toe en laat nog 5 minuten doorkneden. In het begin oogt het deeg wat droog, voeg geen water toe!

Haal het deeg uit de mengkom, dek af en laat 35 minuten rijzen. Haal uit de kom, doe 1 x stretch and fold met voldoende bloem en laat nog 15 minuten rusten. Verdeel in deegstukken van 500 gram.
Bol op tot een losse bol, laat nog 15 minuten rusten. Vorm het deegstuk tot de definitieve vorm.
Leg in een bebloemd rijsmandje of couche. Laat afgedekt nog minimaal 35 minuten rijzen.

Check met een bebloemde vinger op het deeg voldoende is gerezen.

Bak af in een voorverwarmde oven op 220C met stoom, gedurende 30 minuten. Laat het vocht uit de oven en bak in nog 7 minuten krokant. Laat afkoelen op een rekje.

Hoe dat er uit kan zien?

Zo:Ik was in mijn eigen poging wat zout vergeten helaas, maar het rook gewoon naar gebakken aardappels, was prachtig fluffy en al zeg ik het zelf, fraai opengescheurd door de ovenrijs.


1 opmerking:

  1. Wat een mooie broden!
    Ik ben al zolang op zoek naar een aardappelbrood. Ik ben erg benieuwd naar de smaak van dit brood. Is het echt heel anders dan de "gewone" eigen gebakken broden?

    Groetjes van Ellen

    BeantwoordenVerwijderen