Zoeken in deze blog

woensdag 5 februari 2014

Macarons

Dat bruinbakken, dat moet je ruim zien.

Ditmaal aandacht voor makarons. Van onbekend tot alledaags, zelfs bij de Lidl te koop. Toch beginnen veel mensen er thuis aan, want de cupcakes lukken toch ook altijd?
Om dan gedesillusioneerd af te haken, want toch niet zo makkelijk als het lijkt.

Ik mocht pas weer eens makarons maken in opdracht, dus kom dacht ik, waarom niet een recept op dit internetpapier.


Wat is nu precies de aantrekkingskracht van dit koekje, en waarin schuilen de geheimen.
Geheim 1: Precies de handleiding volgen (wegen, meten, tijden, baktemperaturen)
Geheim 2: Precies even groot opspuiten (anders passen ze niet op elkaar...)
Geheim 3: Precies lang genoeg roeren, zodat je geen puntjes op de ronde koekjes krijgt (macaroniseren)
Geheim 3a: Precies lang genoeg laten drogen voor een 'huidje'.
Geheim 4: Een heerlijke vulling maken (recept volgt)
Geheim 5: Een nacht onafgedekt in de koelkast laten staan.

Het recept voor 50 stuks

Deel 1:
200 gram amandelpoeder
200 gram poedersuiker
75 gram eiwit (liefst wat ouder)

Deel 2:
1 dl water
200 gram kristalsuiker
75 gram eiwit
citroensap

Benodigdheden:
* Een mixer met gardes 
* Liefst een metalen kom
* Een spatel
* Een bakplaat (liefst 2...)
* Bakpapier

Bereidingswijze:
Verwarm een oven voor op 135 Celsius.
Meng alle ingrediënten van deel 1 in een kom tot een stijve pasta en laat een kwartiertje staan.
Ontvet een (metalen) kom met citroensap en weeg daarin 75 gram eiwit (3 eieren) af zonder een spoortje eigeel. Ontvet eveneens de garde(s) van de mixer.

Doe de suiker en het water van deel 2 in een brandschoon pannetje en breng aan de kook. Laat doorkoken tot 112 graden Celsius. Laat rustig doorkoken, maar begin nu met het opkloppen van het eiwit. Zodra het eiwit luchtig is, de inmiddels tot 118 Celsius doorgekookte suikerstroop langzaam in een dun straaltje al kloppend aan het eiwit toevoegen (een soort Italiaans schuim). Klop rustig door tot de eiwitmassa lauwwarm is.

Voeg nu 1/3 van het opgeklopte eiwit bij de stijve pasta van deel 1. Roer goed door met een spatel. Voeg nu de rest van het eiwit toe en spatel door tot een volledig gemengde massa. Roer nu zo lang door tot het mengsel heel traag 'vloeibaar' is.

Spuit met behulp van een wegwerp-spuitzak rondjes van 3,5 tot 4 cm doorsnede op bakpapier.met een halve centimeter tussenruimte. 


Nu komt het "tricky" gedeelte, de eiwitdopjes moeten nu een "huidje" gaan vormen. Dit kan wel 1,5 uur duren in een gewone omgeving. Voel na een uur voorzichtig met de vinger en als het huidje een beetje stevig is, afbakken. Zo niet, langer laten drogen. Dit huidje is essentieel voor het mooie kraagje aan de onderkant van de makaron. Bak je ze te vroeg af dan barst de bovenzijde open.

Vervolgens 25 minuten afbakken op 135 C, het hangt heel sterk van de oven hoe lang of dat ze erin moeten.
De bedoeling is dat de buitenzijde krokant is en de binnenzijde nog licht taai.

Na het bakken volledig af laten koelen en ondertussen de vulling voorbereiden. Vulling? Dat komt in een snelcursus makarons deel 2....


Niet helemaal scherp, maar toch een kraalrandje, op de achtergrond liggen ze op z'n kop!

Succes





2 opmerkingen:

  1. Geweldig, tijd om dit recept toe te voegen aan mij lijstje. Ga het dit weekend uitproberen (finger crossed).

    Groetjes, Joyce

    BeantwoordenVerwijderen