Zoeken in deze blog

woensdag 25 september 2013

Materialen en kosten

Materialen en kosten


Zoals gezegd, een interesse voor brood. Van beroep ben ik kok en dat is erg leuk, maar verdieping in 1 onderwerp is wel eens lastig. Je bent namelijk van alles een klein beetje. Bakker, slager, ijsbereider, groenteboer, visboer etc.

Nu heb ik in het verleden regelmatig brood gemaakt, maar het precieze hoe en wat was me volledig ontgaan.
Tuurlijk, een recept maken en precies doen wat er staat, dat lukt wel, maar wat gebeurt er precies?
Zodoende eens wat aan het speuren geweest op het WWW en daar zijn legio blogs en filmpjes te vinden om  brood te maken. Van huiselijke kneuterigheid tot op de milligram nauwkeurig.
Ik wil graag ongeveer in het midden gaan zitten.

Bloem, water, zout  en zuurdesem, meer niet.


Ik ben eerst begonnen met het verzamelen van de benodigde materialen en wat dat zo ongeveer kost, te weten:

* Een hetelucht oven, die zat toevallig al in m'n keuken ;-) hij gaat tot ruim 250C, heet genoeg voor brood en ook voor redelijk mooie pizza's.* Een pizzasteen/broodbaksteen/chamottesteen, een hittebestendige steen van 34cm x 34 cm x 1,5 cm dik.
Gekocht bij Hazelaar in Soest, een kunstmaterialenhandel, omdat ik de "speciale" pizzastenen a 60 euro's of meer te duur vind. Speciale broodbakstenen zijn veel dikker, dit werkt ook prima. Deze kost 24 euri's* Een nauwkeurige weegschaal (de mijne weegt van 1 gram tot 5 kg) 44,95 euro's op het web.* Een milligrammenweegschaal, een Silvercrest (voor gist en zout etc) 9,95 euro's bij de Lidl.* Een maatbeker, liefst met fijne maatverdeling, maar meestal weeg ik m'n water op de weegschaal. 5 euro?

* Rijsmandjes, de mijne van functioneel geperst hout voor 500 gram deeg, er zijn veel meer soorten en maten. 6,95 per stuk, of van veel artisinaler riet voor het dubbele...

* Een brede plastic deegsteker, 2,50 euro, ook handig voor de autoramen ;-) en een plastic krabber, 1,00 euro om deeg uit kommen te halen etc.* Een planeetmenger (in mijn geval een Kitchen-Aid) met deeghaak  vanaf 400 euro, met de hand mengen kan ook, maar wil je het serieus gaan aanpakken wel een must.* Diverse kommen met deksel. 10 euro per stuk.

* Een lame (een krom mesje om deeg in te snijden.)7,95 euro, met reservemesje 12 euro's* Een bus bakspray (Pancoating of supermarktmerk) 5 tot 8 euro's.* Oventhermometer om de oventemperatuur te checken. 14,95 euro's.* Plank om het brood op te kneden en te vormen (voorheen rechtstreeks op het kunststof blad van de aanrecht, maar daar slijt je in 2 jaartjes doorheen met al die bloem...) 10 euro's bij de Ikea, met handige rubber onderzetters tegen het krassen en verschuiven.* Metalen platte schaal met grind! om voor "warmte opslag" en stoomvorming, metalen schaal van Ikea voor 10 euro's, grind gratis bij de locale zand en stenenboer.Dit is wel ongeveer de basisuitrusting, die je eindeloos kan uitbreiden met linnen couches, meer bakvormen, stekers, stempels, deense deegkloppers, deegthermometers, stoomapparaten, Rofco chamotteovens etc.

Dus een beetje basisuitrusting: 170 euro's zonder oven en mixer. De oven is meestal wel aanwezig, een serieuze mixer breng het totaal op 560 euro's. Er zijn ook mensen die hun handmixer martelen met brooddegen maar dat is mijns inziens niet optimaal.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten